Παρασκευή 19 Απριλίου 2019

Πιλοτικό πρόγραμμα διενέργειας προσυμπτωματικού ελέγχου για την ηπατίτιδα C σε φαρμακεία της κοινότητας στις ΗΠΑ.


Πιλοτικό πρόγραμμα διενέργειας προσυμπτωματικού ελέγχου για την ηπατίτιδα C σε φαρμακεία της κοινότητας στις ΗΠΑ.

Ένας από τους κρίσιμους στόχους στην πρωτοβάθμια φροντίδα είναι ο εντοπισμός των ασθενών που πάσχουν από σιωπηλές νόσους αλλά και γενικότερα η διενέργεια ελέγχων που στοχεύουν στην έγκαιρη διάγνωση, όσο το φορτίο της νόσου είναι χαμηλό και όσο η ικανότητα ελέγχου της νόσου είναι μεγάλη. Σε αυτό το πλαίσιο ο ρόλος των φαρμακείων της κοινότητας είναι σημαντικός και ο αριθμός των προσυμπτωματικών ελέγχων που αυτά θα μπορούσαν να πραγματοποιήσουν συνεχώς μεγαλώνει. Στη διερεύνηση αυτών των δυνατοτήτων αναφέρεται και η παρακάτω μελέτη.

Το αντικείμενο αυτής της μελέτης ήταν η περιγραφή και τα αποτελέσματα της πρώτης απόπειρας διενέργειας προσυμπτωματικού ελέγχου με τη βοήθεια POCT (δοκιμών παρά την κλίνη του ασθενή – δοκιμών στο σημείο που βρίσκεται ο ασθενής) για την ηπατίτιδα C στα φαρμακεία της κοινότητας. Τα φαρμακεία της έρευνας εντοπίζονται στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ.

Στην περιγραφή της υπηρεσίας αναφέρονται: η πραγματοποίηση POCT δοκιμών για HCV-Ab, η παροχή πληροφοριών και συμβουλών τόσο για τους τρόπους μετάδοσης της ηπατίτιδας C, όσο και για την πρόληψη της ασθένειας, ενώ παράλληλα οι φαρμακοποιοί και τα φαρμακεία αναδεικνύονται ως σημεία φυσικής σύνδεσης του πολίτη ή του ασθενούς με το υπόλοιπο σύστημα υγείας.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του πιλοτικού αυτού προγράμματος κατά τη διάρκεια των τριών πρώτων μηνών, 6 φαρμακεία της κοινότητας πραγματοποίησαν 83 HCV-Ab ταχείες δοκιμές POC με 1 θετικό αποτέλεσμα (1,2%). Στους παράγοντες κινδύνου για θετικά αποτελέσματα περιλαμβάνεται και η χρήση ενέσιμων ναρκωτικών, η χρήση κρακ, κοκαΐνης αλλά και μεθαμφεταμίνης. Παρόλο που ορισμένοι εξέφρασαν επιφυλάξεις, οι συμμετέχοντες φαρμακοποιοί βεβαιώνουν ότι αντιλαμβάνονται τη σκοπιμότητα της ενσωμάτωσης του HCV προσυμπτωματικού ελέγχου στις εργασίες ρουτίνας του φαρμακείο τους. Δύο μεγάλα εμπόδια που εντοπίζονται από τους φαρμακοποιούς για την εφαρμογή της HCV εξέτασης αναφέρουν πρώτον τη δυσκολία στην προσέλκυση μη πελατών των φαρμακείων γενικά για το συγκεκριμένο έλεγχο και δυσκολία, τουλάχιστον αρχικά στην ένταξη του τεστ εντός της κανονικής ροής εργασίας του φαρμακείου.

Συμπέρασμα

Η πιλοτική αυτή ενέργεια έδειξε ότι εκπαιδευμένοι και με ισχυρά εσωτερικά κίνητρα φαρμακοποιοί της κοινότητας, σε συνεργασία με τον τομέα δημόσιας υγείας, μπορούν να πραγματοποιήσουν τις ταχείες δοκιμές για την ηπατίτιδα C (HCV-Ab POC) στους πολίτες οι οποίοι ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου και στους οποίους δεν παρέχεται κάποιας μορφής φροντίδα υγείας. Τα φαρμακεία της κοινότητας αποτελούν σημαντικά σημεία προσυμπτωματικού ελέγχου και σύνδεσης των πολιτών με το σύστημα υγείας, χάρη στην εύκολη πρόσβαση του κοινού σε ενημερωμένους για τα θέματα υγείας επιστήμονες φαρμακοποιούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου