Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016



Tα εκχυλίσματα του Cistus Incanus (Κίστος-Λαδανιά-Κουνούκλα) στο στάδιο της αρχικής έρευνας εμφάνισαν σημαντική δράση κατά των ιων HIV, Ebola και Marburg.


Cistus Incanus 
Το ακούραστο και επινοητικό χημικό εργαστήριο της φύσης εξακολουθεί να μας τροφοδοτεί με δομές ικανές να εξοπλίσουν αποτελεσματικά τη θεραπευτική φαρέτρα μας.
Η έρευνα έδειξε ότι οι ιδιότητες του φαρμακευτικού φυτού Cistus Incanus (Κίστος-Λαδανιά-Κουνούκλα) θα μπορούσαν να αποτρέψουν την ανάπτυξη των νόσων από τους ιους HIV, Ebola και Marburg.
Οι ερευνητές στο  Helmholtz Zentrum του Μονάχου, ανακάλυψαν ότι τα αντι-ιικά συστατικά των εκχυλισμάτων του φυτού Cistus Incanus,έχουν την ιδιότητα να αναστέλλουν τη δράση των ιικών πρωτεϊνών και να αποτρέπουν τις μολύνσεις των υγιών κυττάρων. Μάλιστα οι ερευνητές βρήκαν ότι αυτά ήταν ενεργά τόσο σε στελέχη των HIV-1 και HIV-2 όσο και σε ένα στέλεχος του ιού το οποίο είναι ανθεκτικό σε όλες τις διαθέσιμες θεραπείες. 
Τα αντι-ιικά συστατικά των εκχυλισμάτων στοχεύουν στις πρωτεΐνες του ιικού φακέλου των μολυσματικών σωματιδίων, αποτρέποντας την επαφή με τα κύτταρα του ξενιστή. Καθώς ο μηχανισμός δράσης τους διαφέρει από τον αντίστοιχο όλων των εγκεκριμένων για την ασθένεια φαρμάκων, θα μπορούσαν να συνεισφέρουν σημαντικά στα ήδη χρησιμοποιούμενα θεραπευτικά σχήματα.
Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι κατά τη διάρκεια μακρόχρονης χρήσης των εκχυλισμάτων του Cistus Incanus (περίπου 24 εβδομάδων), δε διαπιστώθηκε ανάπτυξη ανθεκτικότητας.
Ο ιος του HIV
Καθώς η έρευνα δείχνει ότι οι ουσίες του χημικού φορτίου του Cistus Incanus είναι σε θέση να επιτεθούν στον ιο χωρίς αυτός να αναπτύξει ανθεκτικότητα, πιστεύεται ότι αυτά τα εκχυλίσματά μαζί με εκείνα του Pelargonium sidoides ανήκουν στην κατηγορία των πολλά υποσχόμενων αντι-ιικών φυτοθεραπευτικών. Η δε περεταίρω ανάλυση των αντι-ιικών συστατικών έδειξε ότι αυτά θα μπορούσαν να μπλοκάρουν και τα ιικά σωματίδια των Ebola και Marburg. Μάλιστα οι ερευνητές πιθανολογούν ότι η παρουσία πολλών αντι-ιικών συστατικών μπορεί να δρα λειτουργώντας συνεργικά.
Αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι το Cistus Incanus μπορεί να είναι αποτελεσματικό ενάντια στους ανθρώπινους παθογόνους ιούς, συμπεριλαμβανομένων και αυτών της γρίπης.
Pelargonium sidoides
Επίσης με την περεταίρω εξέλιξη της έρευνας θα μπορούσε ενδεχομένως να σημειωθεί κάποια πρόοδος τόσο στην πρόληψη όσο και στην θεραπεία των ιικών μολύνσεων. Δυνητικά στο μέλλον τα εκχυλίσματα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη τζελ ή κρεμών (μικροβιοκτόνων), ικανών να προλαμβάνουν τη μετάδοση ιων κατά τη συνουσία όπως αυτού του HIV.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου